020 - 670 5000     info@sup.nl

Nieuwsarchief

Obesitas-gerelateerde kanker neemt toe

12-10-2017

2017-10-12

In de Verenigde Staten zijn twaalf obesitas-gerelateerde kankersoorten tussen 2004 en 2014 met zeven procent toegenomen. Deze toename vormt een bedreiging voor het terugdringen van kanker, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid begin oktober bekend.
Volgens de Amerikaanse organisatie Centers for Disease Control and Prevention (CDC), werden in 2014 meer dan 630.000 mensen in de Verenigde Staten gediagnosticeerd met kanker in verband met overgewicht of obesitas. Obesitas-gerelateerde kankers zijn goed voor ongeveer 40 procent van alle nieuwe gevallen van kanker in de Verenigde Staten in dat jaar.
Hoewel het aantal nieuwe kankerdiagnoses sinds de jaren 1990 is gedaald, zijn de aantallen obesitas-gerelateerde kankers juist gestegen. “Het rapport toont aan dat we met bepaalde kankers de verkeerde kant op gaan” aldus dr. Anne Schuchat van de CDC tijdens een conference call met journalisten.
Volgens het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek zijn 13 kankers geassocieerd met overgewicht en obesitas: meningeoom, multipel myeloom, adenocarcinoom van de slokdarm, schildklier, postmenopauzale borstkanker, galblaas, maag, lever, alvleesklier, nieren, eierstokken, baarmoeder- en dikke darm en de endeldarm (colorectale).
In de periode 2013-2014 werden meer dan twee van de drie Amerikaanse volwassenen gezien als lijdend aan overgewicht of obesitas. CDC-onderzoekers gebruikten de Amerikaanse kankerstatistiekendatabase om te zien welke effect obesitas had op kanker. Terwijl kanker tussen 2004 en 2014 steeg in twaalf van deze vormen, daalde colorectale kanker met 23 procent. Oorzaak is de toename in screening, die nieuwe gevallen voorkomt door het vinden van gezwellen voordat ze veranderen in kanker. Kanker niet geassocieerd met overgewicht en obesitas daalde in deze periode met 13 procent.
Ongeveer de helft van de Amerikanen zich niet bewust van deze link, volgens Schuchat. De bevindingen suggereren dat Amerikaanse zorgprofessionals hun patiënten moeten wijzen op de link tussen obesitas en kanker, en hen moeten aanmoedigen een gezond gewicht na te streven. “De trends die wij vandaag melden zijn zorgwekkend” aldus Schuchat. “Er zijn veel goede redenen om te streven naar een gezond gewicht. U kunt kanker nu toevoegen aan de lijst.”
Verder meldde zij dat het koppelen van kanker en obesitas in de wetenschap nog steeds in ontwikkeling is. Ook is nog niet duidelijk of het verliezen van gewicht individuen zal helpen als kanker zich eenmaal ontwikkeld heeft. Wat duidelijk is, is dat obesitas het individuele risico op kanker kan verhogen en dat dat risico kan worden verminderd door het handhaven van een gezond gewicht.

Bron

394

Plaats een reactie

code