020 - 670 5000     info@sup.nl

Nieuwsarchief

Veranderingen in het bloed zichtbaar 5 jaar voor hersenkanker diagnose!

18-06-2017

2017-06-18

Nieuw onderzoek toont aan dat 5 jaar voor een diagnose “hersentumor” er al kenmerkende veranderingen zichtbaar zijn in het bloed. Interacties tussen eiwitten die informatie tussen afweercellen verzorgen worden verzwakt in de vijf jaar voorafgaand aan de diagnose. Onderzoeksleider Judith Schwartzbaum van de Amerikaanse Ohio State University beschrijft dit in het door haar team uitgevoerde onderzoek dat net gepubliceerd is in het wetenschappelijke vakblad PLOS ONE. Deze nieuwe informatie zal kunnen leiden tot een vroegere diagnose van hersenkanker en daarmee een grotere kans op het welslagen van een behandeling.

Het onderzoek dat werd gepubliceerd in PLOS ONE concentreerde zich op gliomen. Deze zijn voor 80% verantwoordelijk voor alle hersenkanker diagnoses. De gemiddelde overlevingstijd van het meest voorkomende type glioom is 14 maanden. Symptomen die horen bij gliomen variëren. Hoofdpijn, geheugenverlies, veranderingen in persoonlijkheid, vertroebeling gezichtsvermogen en spraakstoornis kunnen deel uitmaken van de deze symptomen.

Het is belangrijk de eerste fases van de ontwikkeling van een tumor te kunnen identificeren wil eerder ingrijpen mogelijk worden. Als deze eerste ontwikkelingen goed inzichtelijk is dan kan nieuwe medicatie ontwikkelt worden die verdere tumorgroei blokkeren.

Schwartzbaum en haar team evalueerden bloedmonsters van 974 mensen. De helft van deze groep werd jaren na afname van het bloed gediagnosticeerd met hersenkanker. Vanwege haar eerdere onderzoeken was Schwartzbaum geïnteresseerd in de rol van cytokinen. Dat zijn eiwitten die met elkaar en met afweercellen communiceren om een afweerreactie te starten. Het is belangrijk de activiteit van cytokinen bij kanker goed in kaart te hebben. Cytokinen kunnen namelijk helpen een tumor te bestrijden maar kunnen ook tumorgroei ondersteunen door de afweerreactie te onderdrukken.

Behalve de ontdekking dat cytokinen informatie uitwisseling in aanloop naar tumorgroei verzwakt, identificeerden de onderzoekers ook een aantal cytokinen die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van gliomen.

De resultaten van deze studie moeten in een 2e onderzoek worden bevestigd en geëvalueerd voordat deze in protocollen kunnen worden opgenomen.


Bron: 
A nested case-control study of 277 prediagnostic serum cytokines and glioma, Judith Schwartzbaum, Min Wang , Elisabeth Root, Maciej Pietrzak, Grzegorz A. Rempala, Ruo-Pan Huang, Tom Borge Johannesen, Tom K. Grimsrud, PLOS ONE, doi: 10.1371/journal.pone.0178705, published 8 June 2017.

350

Plaats een reactie

code