020 - 670 5000     info@sup.nl

Nieuws

Kankerpatiënten kunnen het best zo min mogelijk suiker eten. Want suiker zorgt ervoor dat tumoren sneller groeien. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Katholieke Universiteit Leuven. Negen jaar is gewerkt aan het onderzoek onder leiding van hoogleraar celbiologie Johan Thevelein. Volgens hem was al langer bekend dat kankercellen suiker op een andere manier afbreken. Nu is aangetoond dat de versnelde afbraak van suiker de groei van kankercellen veroorzaakt.

De zorg in de laatste levensfase van patiënten met long- of darmkanker kan beter, zo constateert het Zorginstituut na onderzoek. Het beeld dat er te lang wordt doorbehandeld, klopt volgens het instituut niet. Wel neemt het zorggebruik in de laatste levensmaanden toe en krijgen patiënten ziektegerichte, palliatieve behandelingen, waardoor zij meer risico lopen om in het ziekenhuis opgenomen te worden of te overlijden. Patiënten willen juist liever thuis zijn in in de laatste levensfase.

In de Verenigde Staten zijn twaalf obesitas-gerelateerde kankersoorten tussen 2004 en 2014 met zeven procent toegenomen. Deze toename vormt een bedreiging voor het terugdringen van kanker, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid begin oktober bekend.

Abonnee worden?

Inloggen abonnees

Wachtwoord vergeten? Vul hieronder het e-mail adres in waarmee geregistreerd is en we mailen een nieuw wachtwoord.